Infrastructuur

Zuiveringsinstallaties

In het waterproductiecentrum van Hoogstraten is de bestaande hogedrukpompinstallatie volledig vernieuwd. Een nieuw gebouw bevat twee aanzuigkelders en twee aansluitende pompenkelders. Op het gelijkvloers zijn twee nieuwe UV-desinfectie-eenheden opgesteld. Door alles te ontdubbelen en volledig te scheiden (aanzuigkelders, pompen en UV-installaties) wordt de bedrijfszekerheid gewaarborgd.

Op diverse plaatsen worden de laagspanningsborden en de elektrische installaties vernieuwd (o.a. in het waterproductiecentrum van Kapellen en de waterwinningen van Brasschaat en Brecht), net als de HS-cabines van de waterproductiecentra van Grobbendonk, Balen, Schoten en Hoogstraten.

Het dak van het filtergebouw in Grobbendonk wordt vernieuwd.

Watertorens en toevoerleidingen

De watertorens van Rijmenam, Sint-Job, Brasschaat Mariaburg, Westerlo en Mol worden gerenoveerd, evenals het dak van de watertoren van Westerlo. Pidpa vervangt de afdekkingen van de kuip in 11 watertorens.

Het opjaagstation van Mechelen-Zuid was aan vervanging toe. De oplossing wordt gevonden in het aanpassen van de pompen in het pompstation Walem 2 van water-link. Hierdoor moet ook de bevoorrading van de stad Mechelen worden gewijzigd. De stad, die vroeger bestond uit twee drukzones, is nu omgevormd tot één grote drukzone.

Op de grens van Olen en Westerlo vernieuwt Pidpa een deel van de toevoerleiding ruwwater. Deze toevoerleiding met doormeter 400 mm loopt onder de autostrade E313 en onder gevaarlijke leidingen van Petrochemical Pipeline Services.

In Nederviersel voert Pidpa voor een drinkwaterleiding een horizontaal gestuurde boring uit onder het Albertkanaal. Zij is uitgevoerd in doormeter 600 mm ductiel gietijzer met een lengte van 378 meter. Op het diepste punt zit men op circa 20 meter onder het maaiveld.

Distributieleidingen

Pidpa onderhoudt dagelijks haar leidingstelsel van 12.866 kilometer in 65 steden en gemeenten in de provincie Antwerpen.  Qua afstand is de lengte van het drinkwaterleidingnet vergelijkbaar met de afstand in vogelvlucht tussen Antwerpen en Hawaï.  

Het leidingnet breidt in 2015 uit met meer dan 34 kilometer.

73 kilometer leidingen zijn vernieuwd en/of verplaatst, tegenover 56 kilometer vorig jaar. Eigen medewerkers voeren voor 18 kilometer werken uit; aannemers zorgen voor 55 kilometer.

Pidpa voert steeds meer vernieuwing- of verplaatsingswerken uit in het kader van synergie-aanvragen van andere nutsbedrijven. Door werken gelijktijdig uit te voeren vermindert de hinder voor bewoners en vennoten.

Pidpa automatiseert afsluiters op belangrijke verbindingen in het distributienet. Zo worden verbindingen in het net op afstand automatisch open en dicht gestuurd in functie van de afname en de aanvoer van drinkwater.

Op 16 februari sluiten Duvel Moortgat en Pidpa een overeenkomst af, waarbij Pidpa zich verbindt om elke dag minstens 3.000 m³ drinkwater te leveren. Hiervoor is een nieuwe toevoerleiding aangelegd.